dimarts, 29 de setembre del 2015

MATERIALS DE LABORATORI

L'equipament o material de laboratori és el conjunt format pels diversos instruments, dispositius i màquines especialitzades que s'utilitzen als laboratoris amb el fi de realitzar experiències, comprovar dades, obtenir mesures empíriques, realitzar taules, monitoritzar o controlar l'evolució d'un procés de forma controlada.

*Instruments de vidre
El vidre és un dels materials més antics i més utilitzats en química.
Les buretes: tubs llargs, graduats, sovint de diàmetre intern uniforme, proveïdes d'una clau a la part inferior. Es fan servir per abocar quantitats variables de líquids, i per això estan graduades amb petites subdivisions (depenent del volum, de dècimes de mil·lilitre o menys). El seu ús principal es dóna en volumetries, a causa de la necessitat de mesurar amb precisió un determinat volum de líquid.


Un cobreobjectes  és un vidre molt prim quadrat o rectangular de 20x20 o 20x40mm i molt fràgil, s'utilitza per cobrir les preparacions (es posa sobre la mostra que està sobre el portaobjectes) i per què no s'embrutin els objectius i per protegir les preparacions permanents de la pols, la humitat, els paràsits...


Un cristal·litzador element pertanyent al material de vidre que consisteix en un recipient de vidre de base ampla i poca alçada. El seu objectiu principal és cristalitzar el solut d'una solució, per evaporació del solvent. També té altres usos, com a tapa, com a contenidor, etc. L'objectiu de la forma és que tingui una base ampla per permetre una major evaporació de substàncies.



Un embut és un estri amb forma de con buit invertit acabat amb un tub al seu vèrtex, que s'empra per transvasar líquids dins d'un recipient de boca estreta, com pot ser, per exemple, una ampolla. Al laboratori químic l'embut ha evolucionat amb el temps dissenyant-se embuts amb formes diferents per emprar-los en procediments més sofisticats que el simple transvasament de líquids.




Un kitasato: matràs comprès dins del material de vidre d'un laboratori de química. Podria definir-se com un matràs d'Erlenmeyer amb una tubuladura lateral. També serveix per a realitzar experiments pel que fa a l'aigua, com: destil·lació, recollida de gasos en cuba hidropneumàtica (desplaçament de volums), filtracions al buit, etc.



El matràs o flascó d'Erlenmeyer: envàs transparent de forma cònica amb una obertura a l'extrem estret, generalment prolongat amb un coll cilíndric, que acostuma a incloure algunes marques i s'utilitza per saber aproximadament el volum del contingut. Per la seva forma és útil per realitzar mescles per agitació i per l'evaporació controlada de líquids A més, la seva obertura estreta permet la utilització de taps. El matràs d'Erlenmeyer no s'acostuma a utilitzar per al mesurament de líquids ja que les seves mesures són imprecises. Va ser dissenyat l'any 1861 pel químic alemany Emil Erlenmeyer.



Matràs aforat: La marca de graduació envolta tot el coll de vidre, per la qual cosa és fàcil determinar amb precisió quan el líquid arriba fins a la marca. La forma correcta de mesurar volums és portar el líquid fins que la part inferior del menisc sigui tangent a la marca. El fet que el coll del matràs sigui estret és per augmentar l'exactitud, d'aquesta manera un canvi petit en el volum es tradueix en un augment considerable de l'alçada del líquid. Els matrassos es presenten en volums que, usualment, van de 10 ml fins a 2 l. La seva principal utilitat és preparar dissolucions de concentració coneguda i exacta. El procediment usual de preparació de dissolucions és pesar la quantitat de solut, abocar-lo al matràs i afegir el dissolvent fins a un volum menor que la seva capacitat. Posteriorment, es dissol bé el solut i s'omple fins a la marca (operació coneguda com "enrasar").




El morter és una eina que s'utilitza molt sovint en la cuina catalana, per a triturar i barrejar productes, per a fer picades i també per a fer salses tan nostrades com l'allioli, la maionesa, la romesco, etc. És composa de dues peces: el morter pròpiament dit; un vas de parets gruixudes i fortes, de materials com la terrissa, pedra o fusta, sovint amb un o quatre petites prolongacions en forma de semicilindre concau per facilitar el vesament del contingut en un altre lloc; i un piló, picamà o mà de morter, gairebé sempre de fusta, que s'agafa amb la mà per triturar a cops el contingut del vas.


Pipeta: instrument que permet mesurar alíquotes de líquid amb força precisió. Solen ser de vidre. Està format per un tub buit transparent que acaba en una de les puntes de forma cònica, i té una graduació (una sèrie de marques gravades) indicant diferents volums. Algunes són graduades o de simple aforament.



Les pipetes Pasteur són uns instruments usats en els laboratoris químics i s'utilitzen per transferir petites quantitats de líquids. En general són tubs de vidre cònics a un punt estret, i equipats amb un xumet a la part superior (el qual pot anar integrat directament a la pipeta) serveixen per dispensar líquids gota a gota, també és molt usat per separar el sèrum del plasma. Les pipetes Pasteur es poden rentar i reutilitzar indefinidament.




La placa de Petri és un recipient rodó, de vidre o plàstic, de diferents diàmetres (essent més comuns els diàmetres al voltant de 10 cm.), de fons baix, amb una coberta de la mateixa forma que la placa, però una mica més gran de diàmetre, perquè es pugui col·locar damunt i tancar el recipient. Fou inventada per Julius Richard Petri.



Un portaobjectes és una placa de vidre rectangular de 76x26mm on es dipositen les mostres del microscopi, poden ser de diferents tipus: tallats, polits, esmerilats i excavats, són d'un sol ús i han d'estar molt nets, ja que una mica de brutícia fa que la mostra no es pugi observar bé. S'han de netejar amb una dissolució del 50% d'alcohol èter, en el cas que no netegi així, llavors amb una dissolució d'alcohol sulfúric amb una distribució de 99 a 1.



Proveta o cilindre graduable: instrument volumètric, que permet mesurar volums superiors i més ràpidament que les pipetes, encara que amb menor precisió. Està format per un tub generalment transparent d'uns centímetres de diàmetre, i té una graduació (una sèrie de marques gravades) des de 0 ml (fins al màxim de la proveta) indicant diferents volums. A la part inferior està tancat i té una base que serveix de suport, mentre que la superior està oberta (permet introduir el líquid a mesurar) i sol tenir un pic (permet abocar el líquid mesurat). Generalment mesuren volums de 25 o 50 ml, però existeixen provetes de diferents mides, fins i tot algunes que poden mesurar un volum fins de 2.000 ml.



Tub d'assaig o tub de prova: Consisteix en un petit tub de vidre amb una punta oberta (que pot tenir una tapa) i l'altra tancada i arrodonida, que s'utilitza als laboratoris per contenir petites mostres líquides (encara que poden tenir altres fases), realitzar reaccions a petita escala, etc.



Vas de precipitats: és un instrument per a contenir líquids, utilitzat habitualment en el laboratori. Té forma cilíndrica, amb un fons pla; se'n poden trobar de capacitats diverses, des d'un mil·lilitre fins a diversos litres. Normalment és de vidre o plàstic i sol estar graduat, tot i que, per la seva pròpia naturalesa, aquesta graduació és poc exacta, i per tant és recomanable no utilitzar-lo per a mesurar volums de substàncies. S'utilitza, doncs, sobretot per a transportar líquids a un altre recipient, com ara a una proveta o a un tub d'assaig.



Vidre de rellotge: làmina de vidre en forma circular còncava-convexa. Es diu així per la seva semblança amb el vidre dels antics rellotges de butxaca. S'utilitza en química per evaporar líquids. També té utilitat per pesar mostres sòlides, encara que també és utilitzat per a pesar mostres humides després de fer la filtració, és a dir, després d'haver filtrat el líquid i quedar només la mostra sòlida. El vidre rellotge s'utilitza també en ocasions com a tapa d'un got de precipitats, fonamentalment per evitar l'entrada de pols, ja que en no ser un tancament hermètic es permet l'intercanvi de gasos.




Vareta: cilindre allargat de vidre per barrejar dissolucions.





*Instruments de metall
La majoria d'aquests materials es fan servir per a subjecció d'altres materials. Per exemple:
La gradeta: una eina que forma part del material de laboratori (química) i és utilitzada per sostenir i emmagatzemar gran quantitat de tubs d'assaig, tubs eppendorf o altre material similar.


Encenedor Bunsen: una de les fonts de calor més senzilles del laboratori i és utilitzat per obtenir temperatures no molt elevades. Consta d'una entrada de gas sense regulador, una entrada d'aire i un tub de combustió. El tub de combustió està cargolat a una base per on entra el gas combustible a través d'un tub de goma, amb una clau de pas. Presenta dos orificis ajustables per regular l'entrada d'aire.



El peu universal o suport universal: un element que s'utilitza al laboratori per realitzar muntatges amb els materials presents en el laboratori i obtenir sistemes de mesura o de diverses funcions, com per exemple un fusiómetre o un equip de destil·lació. Està format per una base o peu en forma de semicercle o de rectangle, i des del centre d'un dels costats, té una vareta cilíndrica que serveix per subjectar altres elements a través de doble nous.




El trípode: un component important en ell per al muntatge i construcció de sistemes per escalfar i subjectar.





*Instruments de porcellana
El gresol: serveix per calcinar substàncies o fondre sòlids.


El morter: serveix per triturar, polvoritzar i barrejar sòlids.


*Instruments de precisió
Una balança (del llatí bis, «2 vegades», i lanx, «plat, safata») és un instrument de mesura que serveix per avaluar el pes o la massa d'un objecte. 


Una centrifugadora és una màquina que posa en rotació una mostra per separar per la força centrifugadora els seus components o fases (generalment una sòlida i una líquida), en funció de la seva densitat. Una aplicació típica consisteix en accelerar el procés de sedimentació, dividint el plasma i el sèrum en un procés d'anàlisi de laboratori. També s'utilitza per determinar el grup sanguini mitjançant un presa de mostra capil·lar. En aquest cas la màquina utilitzada es denomina microcentrífuga. A l'hora d'usar-la s'ha d'equilibrar, és a dir s'han de posar mostres de manera simètricament (i amb el mateix volum per aconseguir el mateix pes) en el cas que no es faci aquest procediment la centrifugadora tremola molt i fa molt soroll i pot comportar que s'espatlli l'aparell.



Una estufa de laboratori és un aparell d'escalfament que funciona, en la majoria de casos, dins l'aire (de vegades en el buit o sota un gas inert) que permet efectuar diversos tractaments tèrmics a temperatures regulades. Normalment aquestes estufes es troben en els laboratoris de recerca o d'anàlisi.



Una micropipeta és un instrument de mesura de volums de líquids d'entre 1 i 1 000 μL emprats en els laboratoris. Els volums majors de líquids es mesuren amb pipetes. Les micropipetes funcionen a base d'uns pistons que varien la longitud d'una columna d'aire. Aquesta part mecànica està separada del recipient on es diposita el líquid que és una punta d'emprar i tirar, fabricada en polipropilè resistent a la majoria de líquids, excepte el cloroform i els àcids sulfúric i nítric concentrats.



El microscopi és un instrument òptic constituït per dos sistemes de lents -l'ocular i l'objectiu, que permeten augmentar extraordinàriament la magnitud de la mostra per observar, fent perceptible allò que no es veu a ull nu. El tipus més comú de microscopi i el primer que es va inventar és el microscopi òptic. Es tracta d'un instrument òptic que conté una o diverses lents que permeten obtenir una imatge augmentada de l'objecte i que funciona per refracció.






El termòmetre és un instrument de mesura de la temperatura, o dels canvis de temperatura. Els termòmetres mesuren la variació d'alguna propietat macroscòpica i la relacionen amb la temperatura del sistema considerat. Fou inventat per René Antoine Ferchault de Réaumur el 1710.
Hi ha diferents tipus de termòmetres, que basen les seves mesures en la variació de diverses magnituds físiques amb la temperatura.




dimarts, 22 de setembre del 2015

Activitats del 18 de septembre

Problema 1




Problema 2



Problema 3


Problema 4




Problema 5


Probelma 6

Enunciat del problema :D'una vacuna contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH), en què van participar 16 395 voluntaris sans. En el quadre següent es mostren els resultats obtinguts:

Grup 1: se’ls va administrar dues dosis d’un placebo (substància sense cap efecte)

Grup 2: se’ls va administrar dues dosis de la vacuna

Nombre de persones infectades pel VIH al cap de tres anys
Grup 1: 74
Grup 2: 51

1) Amb relació al disseny d’aquest assaig clínic, contesteu les preguntes següents:
a) Quin dels dos grups és el grup de control d’aquest experiment? Justifiqueu la
resposta.

Grup de control : grup 1 (placebol) 

Justificació: Es el grup que no fa afecte per comprovar que l'altre si que funciona.

b) Per que cal establir un grup de control en aquest experiment?
Es necessita un grup amb un producte que no faci efecte per comprovar que l'efecte no es psicològic sinó que realment fa funciona.

2) Quines són les variables dependent i independent en aquest experiment? Justifiqueu la resposta.

Variable independent : a un grup li donen el placebo i a l'altre el de veritat.
Variable dependent : la diferencia entre els resultats del grup 1 i del 2.




diumenge, 20 de setembre del 2015

Mètode Científic


1. DEFINICIÓ DEL MÈTODE CIENTÍFIC 

El mètode científic és un conjunt de tècniques utilitzades per investigar fenòmens, adquirir nous coneixements, o corregir i integrar coneixements previs.

Aquí tens un esquema dels diferents passos que hem de fer per aplicar el mètode científic: 



2.1 EXEMPLE DEL MÈTODE CIENTÍFIC:

La Maria i l'Alex són dos germans que han adoptat un gos fa tres dies. I en aquets dies han observat que el seu gos s'ha estat rescant i llepant l'esquena en tot moment.
Ells han intentat que no es rasqui fent-lo jugar y distreientlo pero no hi ha hagut manera de fer-lo parar. 

Problema : Ells s'han preguntat el perque d'aquesta manera de rescarse.

Hipòtesi 1: Una opció podria ser que tingues paràsits
Hipòtesi 2: L'altre opció seria que aquesta mania que te de rescarse fos un tic , i que per aquell gos fos totalment normal i habitual.

Disseny de l'experiment: Amb l'ajuda d'una llemenera, mirar al gos si té paràsits i, per si de cas, fer-li un tractament contra els paràsits. 
Com han decidit, la Maria i l'Alex , li han mirat els cabells al seu gos amb una llemenera. Després d'una llarga observació no han trobat restes de paràsits, però per assegurar-se li han fet el tractament especial.

Variable independent: fer-li el tractament anti-paràsits.
Després de fer-li el tractament contra el suposat problema de la picor, el gos seguia gratant-se.

Variable dependent: no ha canviat res, tot i haver-li fet el tractament anti-paràsits.

Variable controlada: per tal de saber si hi havia paràsits han passat primer la llemenera per veure si en trobaven algun avans de matar-los amb el tractament.

Rèplica: per acabar d'estar segurs els nens han repetit el tractament, però el gos no ha canviat la conducta. 

Control: Els germans encara tenien curiositat i per tant han anat a preguntar al veí, que té un gos de la mateixa raça si era normal. El veí els hi ha dit que el seu gos no es grata. Aixi que era qüestió únicament del seu gos.

Conclusió: La Maria i l'Alex van deduir de que el seu gos té un tic, ja que an arribat a la conclusió de que no té cap mena de paràsit.




2.2 EXEMPLE DEL MÈTODE CIENTÍFIC DE LA COMPANYA HELENA PÉREZ:

En una excursió a la muntanya, mentre dinanava vaig observar el terra, a part de les partícules orgàniques em vaig preguntar si totes les partícules de sorra tenien la mateixa mida i eren iguals.

Hipòtesi nul·la: les partícules no són iguals (ja que vaig suposar que era difícil que només hi hagués un tipus de sorra).

Hipòtesis alternativa: les partícules de sorra són iguals.

El que vaig fer va ser buscar sorra de diferents llocs. Vaig agafar un pot hi vaig anar al parque de costat de casa hi vaig agafar una mica de sorra i la vaig posar al pot. Vaig fer el mateix amb la sorra de la muntañya i la sorra de la platja. 

DISSENY DE L'EXPERIMENT:
Els primers passos són per observar si el tipus de sorra és tota igual.
Aboquem la mostra dels diferents tipus de terra a la safata i les juntem
Amb la espàtula separem la terra per poder observar millor
- Amb l'ajuda de la lupa mirem les diferents partícules del sòl.
Els següents passos són per saber si la mida de les partícules de sorra són de la mateixa mida.
- Es poden separar les partícules del sòl afegint aigua en un pot. 
- Sacsegem el pot perquè es barregi bé.
Les partícules amb més densitat aniran al fons i les més lleugeres suraran o quedaran per sobre  de les altres.

CONCLUSIONS:
En la primera part de l'experiment, mirant amb la lupa em vaig adonar que no totes les partícules de sorra eren iguals, algunes tenien tons més clars o més foscos, rosats i la textura era diferent , i no totes tenien la mateixa mida. Vaig contar 5 tipus de sorra diferents, per tant es va confirmar la hipòtesis.

Variable independent: afegir aigua al pot amb la dels diferents sòl.

Variable dependent: les partícules de sorra es dipositen al fons de més grans a més petits.

Rèplica: per tal d'assegurar-se tornem a repetir el procés.

Control: podriem comparar aquests tipus de sorra amb molts altres , agafant diferentes mostras d'altres sòls.


3. DOS ALTRES MANERAS DIFERENTS 

Les dos altres maneras diferents poden ser les religions i creences , perque durant milers d'anys la humanitat sempre ha justificat les obserbacions.
Les persones som molt curioses, i al llarg de la història tots els humans han intentat justificar el que veien i no sabien per què passava, però sense ciència no tenien una resposta i com encara no tenien tècniques van haver d'inventar-se algun ser poderós que donés resposta a totes les preguntes que tenien. En totes les cultures hi havia un o més déus que havien creat tot el que veiem i tot era obra dels deus. 
Un altre resposta és la pseudoiència, que són respostes que no són científiques, però que no tenen una creença en cap déu ni ésser poderós.


4. BIOGRAFIA DEL AUTOR DEL LLIBRE "Las mil i una bases del ADN"

Jorge Laborda Fernández és un investigador i catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Castella-la Manxa a Albacete. Laborda acaba de publicar, reunits en set toms, un recull d'articles de divulgació científica que van ser publicats en diferents diaris des de l'any 2000 fins a l'actualitat. Cada un d'aquests articles és una història que parla d'investigacions realitzades en camps molt diversos de la ciència, principalment de biomedicina. Molts d'aquests articles, els que corresponen a les publicacions posteriors a 2010, han estat gravats i publicats en el podcast Quilo de Ciència de CienciaEs.com.



ARTICLE DE JORGE LABORDA: "MIEDO EN LOS OJOS"

Aquest article de Jorge Laborda ens parla sobre l'expressió facial de la por. La por només s'expressa en els ulls. L'article demostra que aquesta hipòtesis amb una pacient d'un hospital que malhauradament va patir un accident i té l'amígdala cerebral danyada. Aquesta part del cervell és la que s'encarrega de que quan et dirigeixes a una persona  la miris als ulls. Ella no té aquesta reacció innata i quan parla amb alguna persona centra la seva mirada en la boca o el nas. Això fa que no pugui reconèixer l'expressió de la por.  
Per assegurar la seva hipòtesis han posat un exemple d'una expressió de por i una d'alegria i han intercanviat la boca i el nas d'una amb els ulls de l'altre. La gent normal només reconeix l'expressió de por a la cara que no han fet l'intercanvi. En canvi la pacient no reconeix por en cap fotografia, ja que només s'hi fixa en la boca i el nas. Tot i així si li recordes que ha de mirar als ulls sap reconèixer la por, per tant ella no ha oblidat l'expressió però és incapaç demirar als ulls.
No obstant ella identifica perfectament totes les altres emocions, el que demostra que només la por es transmet a través de la mirada.
Aquest article le triat ,perquè és un tema bastant fàcil d'entendre però , del que no en sabia molt i mai m'havia fixat, he après una curiositat nova en una cosa tan quotidiana com és reconèixer emocions o mirar als ulls quan parles amb algú.